torsdag 23 juni 2016

35st midsommarkransar

Hej! 
Hur går det med era midsommarkransar? Imorgon så är det midsommar... (Ni kan läsa i mitt förra inlägg hur man gör sin egen midsommarkrans.)

Igår och idag så har jag jobbat litet extra på kulla Gunnarstorps gårdsbutik. Då fick jag göra alla beställningar på midsommarkransar, så jag har gjort några stycken. Här kommer bilder på några kransar som jag gjort. (Varning! för överdrivet många bilder)

Pris på kransarna:
En vanlig 250:-
En lyxigare 450:-
En med bara grönt 150:-




























Jag önskar alla en glad midsommar!



måndag 13 juni 2016

Midsommarkrans

Nu börjar det närma sig midsommar, och vem kan fira midsommar utan en midsommarkrans? Inte jag ialla fall. Så nu ska jag berätta hur du kan göra din alldeles egna midsommarkrans. Det är mycket roligare att ha en krans som man har gjort själv. 

Så det du behöver ta fram är följande saker:
  • Ståltråd i avklippta bitar 6st (beroende på hur stort huvud man har.)
  • Floratejp, det är en tejp som florister använder, som man kan köpa i en blomsterbutik.
  • Blommor som du väljer ut själv, antalet beror på hur stort huvud man har och hur tjock man vill ha den. 
  • Grön myrtentråd, det är som en ståltråd fast tunn. 
  • Kniv 
  • Avbitar tång 
  • Sekatör





Steg 1

Du tar ståltråden och delar upp i två högar så det blir tre i varje. Man snurrar sedan ihop dem så att det blir en lång ståltråd. Sen mäter du runt huvudet och snurrar ihop dem två andra ändarna så du får den storleken du vill ha. Här är det viktigt att göra den lite större en vad sitt huvud är för att materialet ska få plats. Gör du inte detta så kan kransen bli förliten. 





Steg 2

Sen ska du floratejpa runt hela stommen. Man gör det för att det blir en liten klibbig yta som gör att blommorna fastnar lite lättare och för att det inte ska vara några vassa kanter så man skadar sig. 





Steg 3

Nu ska du fästa myrtentråden genom att snurra några varv runt stommen på ett ställe så den fastnar. Då är det viktigt att tråden blir en jämn och slät lindning så att man inte skadar sig. 




steg 4

Nu ska man börja linda på blommorna. Antingen kan man linda på en blomma i taget eller så gör man små buketter som man lindar på. När man gör detta så jobbar man med lindningsteknik. Lindningsteknik är när man lindar fast något. Lägg blommorna på samma håll, utanpå stommen så stjälkarna följer stommens form. Och linda efter varje blomma. Så att dem sitter fast, det kan räcka med ca 3 varv. Här är det viktigt att tänka på att linda ganska hårt så att blommorna sitter riktigt fast, men inte för hårt sa att stjälkarna bryts.



Steg 5

Nu när du har lindat blommor runt hela stommen så är det dags att fästa myrten tråden. Och det gör du genom att snurra tråden på samma ställe runt stommen och sedan sticka in den under. Och sen ska det sitta fast. 


Lycka till!


Nu har det gått ett år!

Nu har det redan gått ett år, och jag har slutat ettan. Det är helt sjukt hur fort tiden har gått. Under detta året så har det hänt väldigt mycket saker. Jag har fått nya kompisar, nya lärare och vi har gjort många roliga saker. 
När jag började ettan föra året så trivdes jag inte alls, det var så rörigt och så mycket nytt som hände hela tiden. Men nu trivs jag faktiskt, för nu börjar man känna skolan och alla klasskamraterna och hur man jobbar på skolan. 
Nu ska jag ha sommarlov och det ska faktist bli väldigt skönt att få ladda batteriet till tvåan. 
Det ska bli spännande att få börja tvåan till hösten. Vi ska inte få vara minst längre för det kommer nya ettor, det ska bli väldigt spännande att få se vilka det är. Sen ska jag också få börja läsa nya kurser. Jag ska inte läsa svenska, matte och idrott längre.

Så vi får se hur det blir efter sommarlovet, men nu ska jag sola, bada, sommarjobba och njuta av lovet. 

Yrkes SM 2016

För några veckor sedan så var det Yrkes SM i Hyllie. Två från årskurs tre var med och tävlade Ida och Sofie. Detta höll på i tre dagar. Så en utav dagarna när de tävlade så åkte vi ner för att heja på Ida och Sofie. Det var väldigt häftigt att få komma ditt och titta, det var inte bara SM i florist yrket utan i alla yrken. Så när jag var där nere med mina klasskompisar så fick vi möjlighet till att gå och titta på alla yrken. Det var väldigt kul att få se hur det gick till och att få inspiration.



Här är en bild när de är igång och tävlar.



Här på bilden så ser ni Sofie när hon håller på med bukett momentet. I bakgrunden kan man se Ida också. 



Här på bilden så håller Ida på med den förberedande brud delen.


Här är en bild på min lärare Katarina som var med Ida och Sofie på SM för att coacha dem. Katarina var också domare. 
Ida slutade på en fjärde plats och Sofie slutade på en femte plats. 

torsdag 2 juni 2016

Yrkesprov årskurs 1

För några veckor sedan så hade vi binderiprov som bestod utav en praktisk del och en teoretisk. I den praktiska delen så skulle vi göra en sorgdekoration, bukett och ett arrangemang. 
Det första vi fick göra var att hämta blommor i kylen. Vi fick inte ta vilka blommor som helst utan vi fick gå efter en lista som vi fick av vår lärare. Sen fick man använda vilka blommor man ville men det skulle räcka till alla tre delar. 
Vi skulle börja med sorgdekorationen sen var det frivilligt vilken ordning men gjorde buketten och arrangemanget. Jag valde att göra buketten efter sorgdekorations och till sist så tog jag arrangemanget. 


Så här blev min sorgdekoration.  
Jag tycker att jag har en fin yttre form och en fin färg kombination. Jag tycker också jag har fått till alla linjer bra.
Om jag skulle gjort om denna så skulle jag ha ändrat på topp blomman, så jag hade ändrat på lejongapen (latin: Anatirrhinum Majus) och rosen (latin: Rosa Spp). 
Jag skulle också ha sträckt mer på blommorna alltså inte ha kortat ner dem så mycket som jag gjort. För nu ser den inte ut att vara värt sitt pris som att den blir så liten och ihoptryckt.   


Så här blev min bukett. 
Jag tycket att den blev bra, för att jag fick till en fin yttre form. Min spiral blev också väldigt bra men jag hade kunnat ha litet längre stjälkar för jag kortade ner dem för mycket. Jag skulle ha tänkt på att det ska vara en tredjedel under bindstället och två ovan. Men när man jobbar under press så är det lätt att man glömmer saker. Jag tyckte att jag fick till en fin färgkombination, jag tycker att det är väldigt fint med lila och grönt tillsammans för det blir så enkelt och det är det änka som är fint. 
Till nästa gång jag ska göra en bukett så ska jag tänka på att få mer luft i buketten så den inte blir så ihop tryckt. Jag ska också tänka på att min manschett ska sluta om mitt bindställe, inte ha för korta stjälkar och att buketten ska se ut att vara värt sitt pris. 


Så här blev mitt arrangemang jag blev inte så nöjd med det för jag var väldigt stressad när jag gjorde den. Jag tyckte att jag fick till min stickteknik väldigt bra, här har jag andvänt mig ut av radiell stickteknik som innebär att alla stjälkar är dragna mot mitten. Jag har också fått till en transparent yta som jag tog med mig från när vi hade repetionsbinderi. 
Det som blev mindre bra är att den tappar formen lite. och rosorna skulle jag också ha placerat på ett annat sätt. 


När man gör såna här prov och ser sina misstag efteråt så lär man sig så mycket på det. Därför är det jätte viktigt att man utvärderar vad man har gjort bra, vad man har gjort mindre bra och vad man ska tänka på till nästa gång. 
Man lär sig av sina misstag. Så gör om och gör rätt. 

APL Måndag 30/5-2016 och Tisdag 31/5-2016

Hej! Nu har jag varit ute på min sista praktik för årskurs ett. Det har varit roligt och väldigt varmt, upp till 28 grader. Vi har fått vattna blommorna ofta så de inte torkar ut.
Det första jag gjorde på måndag morgon var att göra färdiga buketter.
Här nedan så ser ni några som jag gjorde, jag gjorde ca. fem av varje "modell". Jag gjorde även egna buketter av de blommor jag fick. Det var kul att hitta på något eget.



Dessa blommor använde jag mig utav i denna buketten: 
Limonium (latin: Limonium Latifolium)
Mini garbera (latin: Germini)
Hortensia (latin: Hydrangea Macrophylla)
Ros (latin: Rosa Spp)
Aralia (latin: Fatsia Japonica) 

 

Dessa blommor använde jag mig utav i denna buketten: 
Tikkisparris (latin: Asparagus Officinalis) 
Aralia (latin: Fatsia Japonica) 
Hortensia (latin: Hydrangea Macrophylla)
Mini garbera (latin: Germini)
Chryss anastasia lime mörk
Ros (latin: Sweet Avalanche)


Dessa blommor använde jag mig utav i denna buketten: 
Ros (latin: Sweet Avalanche)
Aralia (latin: Fatsia Japonica) 
Hortensia (latin: Hydrangea Macrophylla)
Limonium (latin: Limonium Latifolium)


Dessa Blommor använde jag mig utav i denna buketten:
Limonium (latin: Limonium Latifolium)
Ros (latin: Rosa Spp)
Hortensia (latin: Hydrangea Macrophylla)
Aralia (latin: Fatsia Japonica) 
Mini garbera (latin: Germini)


Onsdagen den 1/6 så har årskurs nio bal i Höganäs, torsdagen den 2/6 så har gymnasier skolorna i Höganäs och Helsingborg sin studentbal. När man ska på bal så ska man ju ha en ros med sig, så vi hade fått många beställningar på rosor, så dem fick jag göra. Jag packade in 80 stycken rosor som skulle vara färdiga så man bara skulle kunna komma in och köpa dem. 



Nu är min praktik över för årskurs ett! 
Jag har lärt mig väldigt mycket under denna tiden, det har också varit jätte roligt att få komma ut på praktik och träffa så mycket nytt folk. Jag längtar redan till tvåan. Som det ser ut nu så vill jag ha min praktik på samma ställe. För jag har värdens bästa handledare och jag lär mig så mycket när jag är på min praktik, och jag trivs så bra där.